DSC_7629

De la Vanj la Kevron, cu un mic uragan din fata

Dimineata incepe cu o trezire nu foarte matinala, iar atunci cand scot capul din cort vad ca peste noaptea pe varfurile muntilor din jur s-a pus putina zapada proaspata, chiar daca in locul in care am avut eu cortul nu a cazut nici o picatura de ploaie. In schimb vantul a batut toata noaptea si bate in continuare, din nefericire din directia nepotrivita.

Atunci cand esti pe drum lucrurile se balanseaza uneori mai repede decat te astepti. Daca ieri am zburat o intreaga dupa-amiaza cu vantul din spate, astazi trebuie sa lupt din rasputeri cu el, sub un cer inorat si amenintator din care pare ca ploaia va incepe in orice moment. E destul de greu sa te motivezi sa pedalezi impotriva uraganului atunci cand stii ca se poate opri in orice moment, asa ca in dimineata asta profit de orice moment pentru a lua pauze cat mai lungi si pentru a ma adaposti de vant. Incep o pauza lunga in care incerc sa termin singur un pepene galben destul de maricel, dupa care intalnirea cu Marion si Heinrich, veniti din Elvetia pe bicicleta si care incearca sa gateasca paste in unul din cele mai nefericite locuri pentru a lua o pauza de pranz. Sa spunem doar ca din momentul in care au fost gata pastele nu a durat mai mult de 3 minute pana cand au fost terminate, praful si nisipul ridicat ajungand din pacate peste tot.

Pauza de pranz terminata, plecam fiecare mai departe, eu spre Qalai Khum iar elvetienii spre Pamir, doar ca pe langa vantul de dimineata acum la meniu se adauga si ploaia, astfel incat cheful de pedalat ajunge la minime istorice. Asa ca dupa pauza de dimineata si de pranz vine si pauza de dupa-amiaza, in care opresc intr-o statie de autobuz abandonata in mijlocul pustietatii si in care astept cu o carte in mana sa se opreasca ploaia. In ultimele doua saptamani de cand calatoresc singur cititiul a inceput sa ocupe din ce in ce mai mult timp din orele zilei si e chiar fain sa ai o carte pe care de-abia astepti sa o deschizi. E impropriu spus deschis, caci in era digitala am o intreaga librarie la dispozitie pe telefonul mobil pe care il folosesc pentru citit.

Pana la urma se opreste si ploaia si vantul se mai domoleste, astfel incat pana sera cand ma opresc intr-o livada de la marginea unui sat reusesc sa strang incredibila distanta de 35 de kilometri.

Date:

Distanta: 35km.
Diferenta de nivel: +600 / -500.
Obiective: 4.
Moral: 4.

Atmosfera de dimineata, cu varfurile acoperite de zapada proaspata.

Atmosfera de dimineata, cu varfurile acoperite de zapada proaspata.

Pauza de pranz cu Marion si Heinrich, intr-un concurs cu vantul care sufla praf si nisip peste tot.

Pauza de pranz cu Marion si Heinrich, intr-un concurs cu vantul care sufla praf si nisip peste tot.

DSC_7626.jpg

Stati de autobus abandonate si sfarsitul ploii.

Stati de autobus abandonate si sfarsitul ploii.

Pe autostrada Pamir.

Pe autostrada Pamir.

Privind peste Panj spre Afghanistan.

Privind peste Panj spre Afghanistan.

Sfarsitul zilei de pedalat.

Sfarsitul zilei de pedalat.

Pentru noutati din calatorii si pentru idei de aventuri mail-ul ramane cea mai sigura varianta.

Postari similare

DSC_9815
Reintalnirea cu padurile in Atlasul inalt, de la Imilchil la Tizi’n’Isly

Cum trecem muchia ultimului pas trecem de la un desert uscat si pietros la paduri si rauri iar toata ploaia pare ca se opreste in muchia pe care tocmai am sarit-o.

DSC_1179
Plecarea

Ultima dimineata dedicata pregatirilor, despartirea de prieteni si de parinti si prima zi pe drum, intr-o zi umeda si mohotarata de februarie.

DSC_7989
Ultimul pas pentru 2000 de kilometri si cateva ganduri despre Uzkebistan.

In ultimele zile incerc sa-mi reconfigurez programul de pedalat cu o trezire matinala, pedalat in orele racoroase de dimineata si cu o pauza mai lunga la pranz pana cand trece caldura. In total se strang ceva mai multe ore de pedalat decat in Pamir, dar pauza lunga de la pranz in general face minuni pentru […]

One thought on “De la Vanj la Kevron, cu un mic uragan din fata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>