Erevan, orasul de la poalele Araratului

Erevanul e probabil capitala cu cea mai faina priveliste din lume: varful inzapezit de 5000 de metri al Araratului. Atunci cand vezi cum se ridica deasupra platoului armean, e usor sa iti dai seama de ce a aprins imaginatia popoarelor din timpuri imemoriale. Si chiar daca orasul in sine e un amalgam sovietic – comunist, nu foarte departe de infatisarea Bucurestiului, are in schimb destul de multe lucruri de vazut pe langa el.

Asa ca am lasat bagajele grele la hostelul care ne-a fost casa vreme de 3 nopti si am explorat imprejurimile. Prima destinatie pe lista a fost Echmiadzin, cu catedrale vechi de 1500 de ani. Oraselul a fost un fel de Vatican pentru biserica apostolica armeana si din fericire mare parte din catedralele cladite de-a lungul timpului aici sunt extrem de bine pastrate. Sunt curios in schimb daca dupa doua saptamani in Armenia si in Georgia nu o sa ajungem la o suprasaturatie de arhitectura medievala.

Tot din aceasi categorie, a doua destinatie pe lista e manastirea de Geghard aflata si ea ca si Echmiadzin in patrimoniul UNESCO. Marea diferenta in schimb fata de ziua de ieri e drumul ce urca spectaculos deasupra Erevanului si pe care chiar e super fain de pedalat, chit ca si astazi strangem 80 de kilometri si 1200 de metri de urcare. Iar manastirea vine la pachet si cu un templul reconstruit de la Garni, o schimbare mai mult decat binevenita dupa ultimele zile. In schimb cel mai fain moment al zilei e apusul prins pe drumul de intoarcere, cu soarele colorand norii de deasupra platoului armean si cu o coborare usor suprarealista de aproape 1000 de metri pana in Erevan sub un cer pe care nu il vom uita prea curant.

Iar dupa un Vatican, o manastire si un templu, in ultima zi a venit si randul memorialului holocaustului armean care a fost in acelasi timp interesant dar si greu de digerat. Sunt foarte curios ce invata peste granita elevii turci la lectia de istorie.

Cam acesta e scurtul rezumat al vizitei culturale din Erevan, oras care mie chiar mi-a placut. Clar dupa scurta vizita din Armenia am o cu totul alta apreciere pentru mica tarisoara asezata intre marile imperii care a reusit cumva totusi sa supravietuiasca si sa-si mentina in viata identitatea vreme de mai bine de 1500 de ani.

Urmeaza in schimb Svanetti, revenirea in munti si in natura, si de-abia astept intalnirea cu Caucazul Inalt.

Una din bisericile din patrimoniul UNESCO din Echmiadzin, echivalentul Vaticanului pentru biserica apostolica armeana.

Una din bisericile din patrimoniul UNESCO din Echmiadzin, echivalentul Vaticanului pentru biserica apostolica armeana.

DSC_9703.jpg

DSC_9704.jpg

Privind spre Ararat.

Privind spre Ararat.

DSC_9721.jpg

DSC_9722.jpg

Manastirea Geghard, cu ale sale biserici sapate in stanca.

Manastirea Geghard, cu ale sale biserici sapate in stanca.

DSC_9737.jpg

DSC_9739.jpg

DSC_9743.jpg

Templul din Garmi, pe drumul de intoarcere.

Templul din Garmi, pe drumul de intoarcere.

In cautarea apusului.

In cautarea apusului.

Doar 600 de metri de coborat pana inapoi in Yerevan.

Doar 600 de metri de coborat pana inapoi in Yerevan.

DSC_9782.jpg

Probabil una din cele mai faine privelisti pe care poti sa o ai dintr-o capitala.

Probabil una din cele mai faine privelisti pe care poti sa o ai dintr-o capitala.

DSC_9796.jpg

Ceremonie la memorialul holocaustului armean.

Ceremonie la memorialul holocaustului armean.

DSC_9811.jpg

DSC_9815.jpg

Pentru noutati din calatorii si pentru idei de aventuri mail-ul ramane cea mai sigura varianta.

Postari similare

Maxcycles Townlite
Bicicleta, pregatiri pentru drum

Pregatirea bicicletei pentru expeditie, lucruri ce trebuie schimbate, lucruri ce vor ramane la fel si un scurt rezumat.

Un parc natural inzapezit si un foc pe malul marii, Sicilia partea a doua

Marti. Nu sunt sigura daca noi cautam aventura sau trage ea singura la noi Astazi incepem prin a pune 20 de kilometri sub roti, pe un drum principal in lucru. De fapt drumurile din Sicilia sunt departe de suprafetele impecabile din Giro. Drumurile mai mari (SS-urile) au in general asfalt bun, insa reparatiile s-au facut […]

Revenirea in Bukhara, perla a orientului

Dimineata reusesc sa ma trezesc din nou inainte de rasaritul soarelui, lucru care nu e chiar atat de greu cand te gandesti ca ziua e aproape egala cu noaptea si ca orele de somn se strang fara nici un fel de probleme, mai ales atunci cand sunt obosit si atunci cand adorm repede cu cartea […]

One thought on “Erevan, orasul de la poalele Araratului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *