DSC_8191

Plecarea din Bukhara, din nou cu vant din fata

Vantul a inceput din mijlocul noptii, din pacate fix asa cum spunea si prognoza. Spun din pacate pentru ca in urmatoarele 3 zile situatia nu arata deloc roz, cu un vant constant de 40-50 de kilometri pe ora dinspre nord, fara oprire, fara schimbari de directie. Poate singurul lucru bun e ca drumul pe care trebuie sa inaintez prin desert nu merge fix spre nord iar directia generala e un V-N-V asa ca voi lua vantul mai mult din lateral decat din fata.

Sunt 440 de kilometri pana in Khiva si tinand cont ca vantul se anunta la fel si zilele urmatoare, nu are nici un sens sa mai astept, la fel cum nu are nici un sens sa sper ca voi face in fiecare zi kilometrii pe care i-am facut in ultimele zile inainte de Bukhara. Dar totusi e si o parte buna a lucrurilor, vantul din nord aduce un front atmosferic rece, asa ca temperaturile vor scadea cu aproape 10 grade in urmatoarele zile, pana la un extrem de placut 26-27 de grade.

Cand vine dimineata nu am nici o tragere de inima sa plec prea devreme, asa ca dupa un mic dejun in tihna cu ceva socializare impreuna cu oamenii intalniti la hostel in ultimele zile vine momentul sa vizitez bucatele din Bukhara ce au ramas pe lista si sa fac ultimele cumparaturi pentru urmatoarele zile. Asa ca dupa un mausoleu vechi de 1100 de ani, doua medrese, o cautare indelungata dupa un stop “spate” pentru bicicleta si dupa aprovizionarea pentru urmatoarele zile, vine momentul sa ma urc din nou pe bicicleta.

Vantul bate constant, asfaltul e departe de a fi perfect iar kilometri se strang incet in dupa-masa aceasta. Mental trebuie sa ma obisuiesc cu gandul ca vantul va fi la fel si urmatoarele zile si ca de voie de nevoie rotile tot se invart. Iar in momentul in care trag linie aproape de sfarsitul zilei dupa 65 de kilometri imi dau seama ca nu a fost chiar atat de rau pentru o jumatate de zi de pedalat.

In plus in seara asta am un loc de cort adapostit de vant, in mijlocul desertului si totusi aproape de un bizar canal de irigatii cu apa super rece si super curata in care inot cateva brate la baia de seara. E o senzatie foarte ciudata sa poti inota in mijlocul desertului, si pot spune ca baia din seara asta a mers foarte bine, mai ales ca probabil in urmatoarele zile o sa trebuiasca sa revin la regimul de spalatacit cu cate un litru de apa in fiecare seara.

Date:

Distanta: 65km.
Diferenta de nivel: +50 / -50.
Obiective: 3.
Moral: 7.

DSC_8178.jpg

Aproape 1000 de ani de istorie in spate.

Aproape 1000 de ani de istorie in spate.

Cei mai buni biscuiti.

Cei mai buni biscuiti.

Si care e probabilitatea sa gasesti un loc de cort cu un canal cu apa curata in mijlocul desertului.

Si care e probabilitatea sa gasesti un loc de cort cu un canal cu apa curata in mijlocul desertului.

In cautarea unui loc de cort adapostit de vant.

In cautarea unui loc de cort adapostit de vant.

Pentru noutati din calatorii si pentru idei de aventuri mail-ul ramane cea mai sigura varianta.

Postari similare

DSC_6379
Revenirea temporara in civilizatie si primul dus dupa aproape o saptamana.

O scurta revenire la civilizatie la asfalt in Chaek, inca un pas de 3400 de metri, o coborare de 2000 de metri si o tentativa de hostel dupa mai mult de o saptamana.

DSC_4822
Drum inchis si alunecari de teren – carand bicicleta in spate

Alunecari de teren si drum inchis, bicicleta carta in spate si nici un pic de trafic.

DSC_6657
Cea mai lunga zi

O zi cu 2000 de metri de urcare, un loc de cort suspendat la 2500 de metri si un ultim pas inainte de Osh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>