Prieros, cu bicicleta prin Brandenburg

Cu bicicletele prin Brandenburg, odata cu dezvirginarea de primavara

De la mike citire, un jurnal cu iz de primavara cu o plimbare de 100 de kilometri prin jurul Berlinului:

Un pic mai multe poze aici.

Daca in Romania luna martie este o luna grea caci si acolo primavara ne cheama cu ture de bicicleta prin campie sau cu catarat la Basarbovo sub soarele placut dar si la munte zapada devine numai buna de ascensiuni pe vai/pentru ture pe schiuri, in Berlin lucrurile sunt simple…bicicleta si cicloturism. Sufletul e avid dupa soare, cer albastru si vrea sa experimenteze cat mai multe, sa simta natura, sa rezoneze cu ea si bicicleta le aduce pe toate acestea la pachet.

Nu suntem singurii care asteptam primvara

In plus in ciuda ironizarii generale a landului din jurul Berlinului (ce poarta numele de Brandenburg si care e un fel de Cenusareasa a economiei germane) noua chiar ne place pustietatea de acolo cu lacurile, raurile si padurile ce se intind pe mari suprafete.

Peisaj tipic de Brandenburg

Asa ca ajutati de o harta mare ce cuprinde toate rutele ciclabile, pornim sambata dimineata la drum…cu metroul de suprafata. Metroul asta de suprafata e de un real ajutor caci el se intinde precum o caracatita cu tentacule lungi de 30 de km in toate directiile, oferind puncte de plecare interesante pentru multe ture cicloturistice, departe si in acelasi timp aproape de casa si, cel mai important, iti permite sa gandesti si ture care nu sunt neaparat in circuit pentru ca nu esti legat de o masina ce trebuie recuperata la sfarsit de tura si ce trebuie sa te conduca acasa. Asa ca se cumpara una bucata bilet pentru tot Berlinul+un bilet de bicicleta (ambele 5.4 euro) si poti strabate orasul de la nord la sud, ori de la est la vest. Noi ne indreptam spre sud spre o localitate numita Königs Wusterhausen si unde vrem sa intersectam o ruta ciclabila ce merge pe malul raului Dahme (Dahme Radweg).
Rauletul asta izvoreste de undeva de la 123 km sud de Berlin si se varsa in Spree (raul ce trece prin Berlin), traseul de bicicleta fiind impartit virtual in 3 etape scurte :

  1. Berlin-Königs Wusterhausen (se poate parcurge si cu SBahnul-Metroul de suprafata)
  2. Königs Wusterhausen- Märkisch Buchholz
  3. Märkisch Buchholz – Kolpien
Noi vom parcurge etapa 2 integral si parte din etapa 3.

Traseu:Königs Wusterhausen- Märkisch Buchholz-Staakow-Baruth-Luckenwalde

Dupa un inceput stangaci, ne punem pana la urma pe ruta cea buna si tranzitam mici localitati despartite de intinse zone verzi (paduri, campuri, lacuri, rauri). Suntem treziti din amorteala abia in Dolgenbrot unde dam peste un frumos pod construit peste Dahme, special pentru noi, biciclistii.

Podul de biciclisti


Ulterior, atentia ne este mentinuta pe linia de plutire de o localitate cu un nume original: Prieros. Sincer Prieros si localitatea din care venim (Dolgenbrot) se potrivesc ca sacul cu petecul/ca nuca in perete (sau daca preferati varianta germana-wie die Faust aufs Auge (in traducere libera ca pumnul in ochi)). Dupa rezonanta si eu si Radu am zis ca ne suna a spaniola dar dupa cercetari pe internet am aflat ca numele are orgine slava “Prerosz”.

In Prieros

Apoi, suprizele se tin lant, caci intram intr-o padure unde e inca iarna si cativa kilometri incercam sa negociem cand cu zapada, cand cu micile bucati uscate de pe margine. Inutil sa spun ca pe aici nu e nimeni si nici nu a fost mai nimeni (doar o urma de bicicleta si pana la un punct ceva urme de pasi).

Zapada vine mai incolo…

Pe amandoi ne banutuie o melodie descoperita recent la cursul de germana-Brandenburg (Rainald Greber) si cu care ne amuzam aproape seara de seara :


O incercare de traducere/explicatii

Cand am terminat cu zapada, am ajuns la un traseu tematic prin padure-un circuit de 20 de km de fapt plin de mici placute cu citate din literatura germana si universala despre…padure.


Sincer mi s-a parut o idee extrem de interesanta si probabil ne vom intoarce aici intr-o plimbare de toamna, neaparat cu dictionarul in mana caci Goethe si altii ca el nu sunt usor de descifrat.De aici, iesim pe asfalt bun si ajungem repede in Märkisch Buchholz unde conform descrierii incepe etapa 3.


Pana acum, cu exceptia diminetii cam friguroase, pe masura ce soarele s-a tot ridicat pe cer, picioarele noastre s-au dezmortit si vantul – ni l-am facut prieten caci era vantul acela bun, cald, ce vesteste primavara si ce usuca pamanturile.

Primavara e la noi in suflet…la radacina copacilor astora e inca iarna

Cer de martie

Pe la miezul zilei cand era cald si bine

Continuam tot spre sud, cu oprire la fiecare harta pentru a vedea cand trebuie sa cotim spre vest.

Fachwerk de Brandenburg

Pompierii voluntari din fiecare sat

Odata ce schimbam directia, luam si vantul in fata, dar nimerim si intr-un satuc numit Glashüttesi extrem de animat-un fel de Murano al Brandenburgului. Exista muzeu, exista peniune, exista alimentara sateasca cu produse traditionale, caci aici se produce sticla din 1716 :).

Dupa ce terminam aproape toata mancarea din cob si constatam ca tot ne este foame, pornim intins spre o localitate mai mare de pe harta (Baruths/Mark) unde speram sa gasim un supermarket. Supermarketul vine la pachet si cu caldura si soare, asa ca stam si savuram cola si chipsuri (mancarea campionilor) si apoi plini de calorii plecam mai departe.

In Baruth

10 km mai incolo facem din nou pauza. Acum e sfat de taina caci trebuie sa hotaram in ce directie o apucam. Ma tin bine pe pozitii si cu argumente atent alese il conving pe Radu sa nu izbucnim in aventura nocturna chiar asa, de la inceputul sezonului, mai ales ca afara nu era cea mai placuta temperatura pentru o plimbare romantica pe doua roti pana in Berlin.

Drumul spre combinat

Un fel de “Rosia Montana”-proteste impotriva construirii unei frabrici de producere a metanului in zona

Asa ca luam pana la urma un tren regional din Luckenwalde care contra sumei de 17 euro ne duce pe amandoi si pe alte noastre biciclete…pana acasa unde ne colosim din nou in pat pentru a reface rezervele de caldura si pentru a ne uita la un film…Django (Doamne, cred ca Radu a inceput sa ma invete caci in ultima vreme ma simt manipulata cu mare mestesug si reuseste sa ma duca cu zaharelul si sa ma puna in fata faptului implinit cand e prea tarziu).

Vine, vine priiimavaraaa !

Duminica am petrecut-o in Berlin, vizitand un memorial al holocaustului despre care am scris putin mai multe aici. Dar in drum spre el am facut o alta poze care imi place, profitand de lumina blanda de primavara:


Posted

in

, ,

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *