Echipament – electronice – Quetchua Phone

Printre electronicele pe care le-am luat dupa mine se numara si un smartphone si pentru ca pana acum am fost multumit de el am zis sa-i dedic si o postare. Nu e un review in adevaratul sens al cuvantului, care sa contina teste si care sa se compare specificatii tehnice. E pur si simplu o enumerare a felului in care se comparta la lucrurile pe care le folosesc.

Am rezistat destul de mult tentatiei de a-mi cumpara un smartphone, in primul rand pentru ca nu intelegeam ce beneficiu mi-ar aduce din punct de vedere functional. Pentru calatorie, in schimb, sunt multe lucruri pe care le pot face cu el si multe situatii in care e util, astfel incat o sa o iau pe rand. Dupa ce am stat sa analizez cateva variante si dupa ce am aflat ca oamenii de la Decathlon au scos un smartphone care ar trebui sa fie mountain-proof si fara sa-l vad efectiv am mers pe mana departamentului de asigurarea calitatii de la Decathlon si am rugat un prieten care locuieste in Paris sa mi-l cumpere. Si acum partile functionale care au fost si criterii care au contribuit la cumpararea lui.

1. Bateria.

Practic unul din motivele pentru care am fost atat de reticent legat de smartphone-uri a fost bateria. Pur si simplu nu inteleg cum e sa ai un telefon care trebuie sa-l incarci zilnic, sau eventual de mai multe ori pe zi. Si lucrul acesta nu se pupa deloc cu o calatorie in care nu se stie cand poti sa-ti incarci electronicele. Bateria e mare si faptul ca nu are un ecran care sa aiba o rezolutie foarte mare si implicit si un consum foarte mare, face o diferenta.

In momentul in care sunt pe drum il folosesc de mai multe ori pe zi pentru a verifica pozitia pe google maps sau pentru a ma uita pe o harta digitala, pentru a pune postari sau pentru a scrie mail-uri, si in regimul asta tine cam 3 zile. Asta e in conditiile in care internetul nu e tot timpul pornit si nu sunt tot timpul conectat, dar nu inteleg cine ar vrea asa ceva.

2. Ecranul

Initial voiam sa iau dupa mine si un Kindle pentru citit, dar dupa ce am citit o carte pe ecranul de 5 inch fara sa simt un dezavantaj major l-am taiat de pe lista. Practic asta e un lucru care chiar imi place la el, ca e destul de confortabil sa citesti pe el, chit ca e vorba de o carte chit ca e vorba de articole pe wikipedia. In plus in momentul in care te uiti pe harta ai mult mai mult spatiu la dispozitie. Rezolutia e cam din generatiile trecute, dar pentru mine e suficienta. Ecranul fiind mare, in momentul in care scrii o postare in landscape tastele sunt mari si e destul de comod sa tastezi.

3. Rezistenta

In momentul in care trebuie sa te uiti pe harta in ploaie cu mainile inghetate e destul de important sa nu-ti fie frica ca o sa moara daca il scapi din greseala pe jos sau daca intra umezeala in el. Si din punctul asta de vedere chiar e ok, telefonul si a rezistat fara probleme in conditii ca cele descrise mai sus. Dezavantajul e greutatea, caci e cam de doua ori mai greu decat alte telefoane de acelasi dimensiune. Dar pe de alta parte in momentul in care il tii in mana iti da un sentiment de siguranta si in caz de forta majora poti sa si arunci cu caramida dupa cineva.

4. Sub capota

Telefonul vine cu 4 Giga de memorie ce poate sa fie cam putin daca folositi multe aplicatii. In cazul meu spre exemplu aplicatia de Kindle ocupa destul de mult spatiu si la fel si Google Translate cu dictionarele. In schimb procesorul mi se pare suficient si telefonul se misca bine. In acelasi timp nu sunt nici eu cine stie ce power user.

5. Aplicatii.

Aici vine partea cea mai importanta, caci pana la urma cu ele iti faci treaba. Pentru citit folosesc aplicatia oamenilor de la Kindle, poate pentru ca m-am obisnuit cu Kindle-ul pe care l-am folosit atat vreme. Pentru harti fie Gallery pentru harti virtuale / pozate, fie Google Maps pentru varianta online. Pana acum in fiecare tara prin care am fost am putut sa-mi cumpar o cartela care sa aiba si access la internet. Pentru vreme aplicatia oamenilor de la Foreca. Pentru gazde aplicatia oamenilor de la Warmshowers care e absolut geniala. Fara ea si fara Google Maps nu pot sa-mi imaginez cum as putea sa gasesco adresa in Istanbul sau in Teheran. Pentru tradus folosesc Google Translate cu dictionare pentru limbile de care am nevoie. Pentru mail-uri aplicatia celor de la Gmail, pentru Facebook, well Facebook. Aplicatia WordPress pentru a scrie postari de pe telefon sau pentru a raspunde la comentarii. Evernote pentru a nota si / sau pentru a tine minte lucruri. Music pentru audio book-uri si multe aplicatii mai micute pentru invatat rusa spre exemplu.

6. Pretul.

Si acesta a fost un criteriu destul de important si la 220 de euro nu mi se pare deloc rau pentru ce poti sa faci cu el.

7. Parti negative.

Ecranul se zgarie destul de repede daca e in contact cu chestii metalice. Iar principalul dezavantaj in viata de zi cu zi e dimensiunea, pentru ca telefonul e destul de mare si greu. Spre exemplu atunci cand vorbesti la el arata putin ca si cum ai vorbi la o tableta, si trebuie sa ai buzunare generoase la pantaloni daca vrei sa-l tii in buzunar. In acelasi timp pentru mine dimensiunea e un avantaj, nu il tin in buzunar si e mai important sa aiba ecranul mare.

Acum nu zic ca nu se poate trai si fara el, dar sunt multe situatii in care cu un smartphone poti economisi destul de mult timp. Numai cand ma gandesc cum am incercat sa rezolv problema cu salteaua, cu trimis mail-uri, vorbit la telefon, cautat adrese prin Trabzon. Ar fi mers si fara smartphone dar asa a fost treaba de cateva ore, altfel ar fi fost treaba de 2 zile.

PS. Desi oamenii de la Decathlon m-au ajutat cu mai multe piese de echipament telefonul nu a fost pe lista. Cele de mai sus nu sunt decat o analiza dupa 4 luni de folosire.

Din blogging de pe drum, din preajma marilor orase.

Blogging la poalele Araratului cu ajutorul telefonului.


Posted

in

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *