Khiva, ultimul khanat mongol.

Peste noapte a fost pentru prima data racoare, mult mai racoare fata de noptile petrecute in desert pana acum. Khorazim are un climat aparte influentat de reteaua de canale care brazdeaza tot tinutul, care e complet diferit fata de stepa inconjuratoare. Si chiar daca oamenii au trait aici din timpuri imemoriale, Khiva si Urghenchul au devenit centre importante dupa cucerirea araba, iar daca vechiul Urghench a fost complet distrus de Timur in una din campaniile de cucerire, Khiva in schimb e probabil unul din cele mai bine pastrate orase medievale din Asia Centrala.

Aici a fost centrul celui mai longeviv khanat ramas in urma cuceririlor mongole, cu un stranepot al lui Gengis Khan care a domnit aici pana in 1870, moment in care rusii au hotarat sa incorporeze tinutul in imperiul tarist. Dar totul s-a facut fara asedii si fara bombardamente, astfel incat orasul a ramas neschimbat atunci cand a trecut in mainile rusilor.

Dar pana la Khiva si pana la ziua de pauza la care visez de ceva vreme mai am inca 50 de kilometri de pedalat in dimineata asta, kilometri care se prelungesc putin cu un detour prin noul Urgench pentru a face aprovizionarea pentru urmatoarea etapa prin desert, iar bazarul de aici e perfect pentru asa ceva. Chiar daca totul e modern si arata mai degraba ca o piata imensa totusi gasesti absolut tot ce cauti si cum probabil nu ajung foarte multi turisti pe aici, mai ales pe bicicleta sunt privit ca un fel de ciudatenie. Tot in Urgench dau si de retea si de internet si aflu prognoza si vantul pentru urmatoare zile, si din nou, supriza, vant din nord pentru urmatoarele zile. Singura zi fara vant e maine si tentatia e destul de mare sa sar ziua de pauza pentru a profita de ea. Cu toate astea fata drumul de anul trecut mi-am dat seama cat de important e sa lasi timp organismului sa se refaca, iar o zi de pedalat mai usor sau o zi de pauza completa odata la 3-4 zile face minuni.

Khiva in schimb e foarte interesant, e aproape ca un oras muzeu extrem de bine pastrat in spatele zidurilor fostei cetati. Un amalgam de stradute intortocheate, de medrese si minareturi se combina pentru a reda cu un foarte mic efort de imaginatie atmosfera unui oras de pe fostul drum al matasii. Iar la fel ca in Bukhara, probabil cel mai bun moment de hoinarit pe stradute e dimineata devreme cand orasul abia se trezeste.

Date:

Distanta: 50km.
Diferenta de nivel: +50 / -50.
Obiective: 4.
Moral: 6.

Rasaritul zilei

Rasaritul zilei

Traversand Amu-Darya, raul care da viata intregului Kharazim.

Traversand Amu-Darya, raul care da viata intregului Kharazim.

Aprovizionarea in modernul bazar din Urgench.

Aprovizionarea in modernul bazar din Urgench.

DSC_8399.jpg

DSC_8412.jpg

DSC_8423.jpg

DSC_8426.jpg

DSC_8428.jpg

DSC_8458.jpg

DSC_8462.jpg

DSC_8466.jpg

DSC_8492.jpg

DSC_8499.jpg

Supradoza de detalii.

Supradoza de detalii.

DSC_8510.jpg

DSC_8512.jpg

DSC_8517.jpg

Fotografie de nunta in varianta uzbeca.

Fotografie de nunta in varianta uzbeca.

Unghiuri si planuri.

Unghiuri si planuri.

DSC_8554.jpg


Posted

in

,

Comments

2 responses to “Khiva, ultimul khanat mongol.”

  1. Claudia Avatar

    Am savurat pozele cu detaliile cioplite in lemn sau mozaicurile sau fatadele; zidurile m-au fascinat dintotdeauna, dar detaliile de pe ele e o pasiune recenta care tot creste 😀

  2. Gabi Avatar
    Gabi

    ce locuri interesante ai descoperit ….. foarte frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *