Plecarea din Bukhara, din nou cu vant din fata

Vantul a inceput din mijlocul noptii, din pacate fix asa cum spunea si prognoza. Spun din pacate pentru ca in urmatoarele 3 zile situatia nu arata deloc roz, cu un vant constant de 40-50 de kilometri pe ora dinspre nord, fara oprire, fara schimbari de directie. Poate singurul lucru bun e ca drumul pe care trebuie sa inaintez prin desert nu merge fix spre nord iar directia generala e un V-N-V asa ca voi lua vantul mai mult din lateral decat din fata.

Sunt 440 de kilometri pana in Khiva si tinand cont ca vantul se anunta la fel si zilele urmatoare, nu are nici un sens sa mai astept, la fel cum nu are nici un sens sa sper ca voi face in fiecare zi kilometrii pe care i-am facut in ultimele zile inainte de Bukhara. Dar totusi e si o parte buna a lucrurilor, vantul din nord aduce un front atmosferic rece, asa ca temperaturile vor scadea cu aproape 10 grade in urmatoarele zile, pana la un extrem de placut 26-27 de grade.

Cand vine dimineata nu am nici o tragere de inima sa plec prea devreme, asa ca dupa un mic dejun in tihna cu ceva socializare impreuna cu oamenii intalniti la hostel in ultimele zile vine momentul sa vizitez bucatele din Bukhara ce au ramas pe lista si sa fac ultimele cumparaturi pentru urmatoarele zile. Asa ca dupa un mausoleu vechi de 1100 de ani, doua medrese, o cautare indelungata dupa un stop “spate” pentru bicicleta si dupa aprovizionarea pentru urmatoarele zile, vine momentul sa ma urc din nou pe bicicleta.

Vantul bate constant, asfaltul e departe de a fi perfect iar kilometri se strang incet in dupa-masa aceasta. Mental trebuie sa ma obisuiesc cu gandul ca vantul va fi la fel si urmatoarele zile si ca de voie de nevoie rotile tot se invart. Iar in momentul in care trag linie aproape de sfarsitul zilei dupa 65 de kilometri imi dau seama ca nu a fost chiar atat de rau pentru o jumatate de zi de pedalat.

In plus in seara asta am un loc de cort adapostit de vant, in mijlocul desertului si totusi aproape de un bizar canal de irigatii cu apa super rece si super curata in care inot cateva brate la baia de seara. E o senzatie foarte ciudata sa poti inota in mijlocul desertului, si pot spune ca baia din seara asta a mers foarte bine, mai ales ca probabil in urmatoarele zile o sa trebuiasca sa revin la regimul de spalatacit cu cate un litru de apa in fiecare seara.

Date:

Distanta: 65km.
Diferenta de nivel: +50 / -50.
Obiective: 3.
Moral: 7.

DSC_8178.jpg

Aproape 1000 de ani de istorie in spate.

Aproape 1000 de ani de istorie in spate.

Cei mai buni biscuiti.

Cei mai buni biscuiti.

Si care e probabilitatea sa gasesti un loc de cort cu un canal cu apa curata in mijlocul desertului.

Si care e probabilitatea sa gasesti un loc de cort cu un canal cu apa curata in mijlocul desertului.

In cautarea unui loc de cort adapostit de vant.

In cautarea unui loc de cort adapostit de vant.


Posted

in

,

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *