Postavaru

Valea Morarului si o noapte la Tiganesti

Varfurile coltarilor se infig cu spor in zapada inghetata in timp ce vantul alearga noii fugari peste creasta Morarului. Sunt aproape doi ani de cand nu am mai purtat bocancii de iarna, si cu toate acestea anumite amintiri se uita greu, sau sper eu ca niciodata. Astfel incat reacomodarea e scurta, si la fiecare bucatica mai abrupta urc cu spor la frontali. Mereu mi-a placut sa urc la frontali, cea mai rapida si cea mai solicitanta tehnica de mers cu coltarii. Imi place efortul rotund pe care il depui pe zapada buna, imi place faptul ca transpiri foarte putin, si poate si mai mult mi-ar placea sa fie zapada suficienta pentru a te da jos pe schiuri de aici.

Ziua e senina, de un albastru pe care il cam uitasem in ultimele luni in Berlin, dar care dupa o saptamana in Romania incepe sa devina normalitate. Pe de alta parte am si avut noroc de vreme buna care a venit in schimb cu o lipsa acuta de zapada, astfel incat am plecat sa o cautam prin cotloanele nordice ale Bucegilor.

De data aceasta echipa e extinsa, cu Mike, Em, Vali, Cristi, Catalin si Corina, si planul e unul destul de simplu: urcat pe Valea Morarului urmata de o noapte la inlatime, la Tiganesti cu speranta unui apus si al unui rasarit pe cinste.

Ca spectaculozitate Valea Morarului alaturi de Valea Alba sunt probabil cele mai spectaculoase vai din Bucegi. Privelistea din prima caldare de pe Morar, sau de la Verdeata de pe valea Alba sunt cel putin impresionanta, in primul rand pentru ca ai mult mai multa deschidere decat pe alte vai claustrofobice. Si sunt in acelasi timp si ceva mai usurele, si se preteaza la urcat cu un bagaj putin mai greu in spate.

Tot Moralul il urcam pe umbra, in schimb atunci cand iesim in saua Buscoiului dam de soarele caldut la care visasem toata urcarea. Cu soarele vin si florile de gheta formate de vant pe platou, si lumina potrivita pentru poze. Din pacate apusul nu a fost chiar atat de spectaculos precum ne asteptam, iar rasaritul in decembrie nu se vede de la Tiganesti. Refugiul e totusi asezat intr-un loc genial, si e facut “nemteste”, sau oricum cu ceva mai mult simt de raspundere decat alte refugii.

Cu ocazia turei am testat si primusul multifuel pe care l-am luat pentru expeditie, care mi s-a parut genial ca si jucarie, cu singurul inconvenient ca lucrurile miros putin a benzina dupa utilizare. Sper ca pe masura ce il folosesc si il invat sa mai reusesc sa mai eficientizez putin procesul.

A doua zi coborarea a fost oarecum neinteresanta, pe un patinoar format din topirea si inghetarea zapezii. Am revazut Malaestiului (unde ma intreb daca bate soarele in decembrie), si locuri pe unde am calcat ultima data la 7500 acum doi ani si ceva. E incredibil cat de intense sunt experientele din timpului concursului, si cat de usor pot fi reaprinse de trecerea printr-un loc cunoscut.

Concentrare.

Concentrare.

Jir de anul acesta.

Jir de anul acesta.

Urcand cu spor pe Valea Morarului.

Urcand cu spor pe Valea Morarului.

In prima caldare a Morarului.

In prima caldare a Morarului.

Urmele vantului.

Urmele vantului.

Prima raza de soare pentru noi.

Prima raza de soare pentru noi.

Directii inghetate.

Directii inghetate.

Unde sunt iernile de alta data...

Unde sunt iernile de alta data…

Si iarba de gheata.

Si iarba de gheata.

Directia Postavaru.

Directia Postavaru.

Fierastrau.

Fierastrau.

Amintiri de la 7500.

Amintiri de la 7500.

Apusul zilei.

Apusul zilei.

Desertul de gheata.

Desertul de gheata.

Refugiul "nemtesc" de la Tiganesti.

Refugiul "nemtesc" de la Tiganesti.

Primul test al primusului pe benzina.

Primul test al primusului pe benzina.

Matinal.

Matinal.

Pacla si umbre.

Pacla si umbre.

Asteptand soarele.

Asteptand soarele.

Pe patinoar.

Pe patinoar.

Masa muntelui.

Masa muntelui.

Pentru noutati din calatorii si pentru idei de aventuri mail-ul ramane cea mai sigura varianta.

Postari similare

Ecomarathonul din Moeciu, 4h46m de caldura, crampe si transpiratie

Am zis sa scriu jurnalul acum cat timp memoria experientei e inca proaspata si cat timp detaliile nu incep sa se estompeze. Pentru mine a fost al doilea maraton dupa cel din toamna trecuta din Piatra Craiului, si din punctul meu de vedere a fost o experienta complet diferita ca si cursa. Dar in primul […]

Piatra Mare de toamna

Dupa o saptamana extrem de aglomerata la servici ziua de duminica a venit ca o binecuvantare, o zi ce se anunta cu vreme superba si ca una din ultimele zile in care coloritul toamnei avea sa fie la intensitate maxima. Am strans din nou lumea de la mine de la servici, de data aceasta in […]

Plaiul lui Pacala
Ski de tura la -20 de grade

Echipa: Eu, Mike, Irina, Laviniu, Muha, Vali, Em, Oana, Claudiu. Am ramas in urma rau de tot cu RT-urile pe ultimele doua luni, sper sa-mi fac ceva timp in saptamanile urmatoare si sa mai recuperez din restante. Weekend-ul care a trecut a marcat si prima tura la ski de tura de pe anul acesta, o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *