Lumina pentru Romania

Zilele acestea s-a intors in Bucuresti dupa un tur de 8000 de kilometri pe bicicleta Iulian Angheluta, omul din spatele proiectului “Lumina pentru Romania” si “Free Miorita”. Pe scurt omul isi propune sa aduca lumina in scoli si in catune din tara asta unde inca nu a ajuns reteaua electrificata, lucru realizat deja la Ursici si la Inelet.

Poate parea ciudat ca in Romania secolului XXI inca mai sunt copii care invata la lumina lampilor si catune unde inca nu a ajuns curentul electric, dar din pacate aceasta e realitatea. Mi se pare ca intr-un fel Romania de astazi e impartita in doua, pe de o parte ai Romania marilor orase in care lucrurile totusi s-au miscat in ultimii ani, si Romania satelor uitate de lume care par rupte dintr-un alt film. Nu e problema doar a Romaniei si acelasi lucru l-am vazut prin toate tarile prin care am trecut. Spre exemplu doar in Turcia diferenta dintre Istanbul si un satuc din Anatolia de vest e cel putin la fel de mare ca diferenta intalnita si la noi. Lumea e intr-o continua schimbare dar ritmul schimbarii nu e deloc acelasi.

Revenind la Iulian omul mi se pare cel putin de apreciat pentru calatoria din vara aceasta prin Romania, calatorie in care a incercat sa stranga studii de caz pentru viitoarele proiecte. Practic a combinat o calatorie lunga pe bicicleta cu un proiect cu un impact social. Nu stiu ce mi se pare mai incredibil, faptul ca reusit sa faca 8000 de kilometri doar prin Romania sau faptul ca dupa ce s-a intors in Bucuresti inca mai spunea ca au mai ramas suficiente locuri pentru o a doua calatorie daca va fi cazul.

Traseul a fost facut astfel incat sa ajunga fix in locurile uitate de lume (si de compania de electrificare), locuri ce se potrivesc foarte bine si pentru cicloturism, cu trafic putin, drumuri proaste si oameni faini. Intr-un fel sunt un pic invidios pe calatoria lui Iulian si mai ales pe faptul ca in momentul in care pleci cu bicicleta prin Romania bariera limbii nu exista si e mult mai usor sa te intelegi cu oamenii. Nu de putine ori in calatoria mea mi-a parut rau ca nu stiam mai multe din limba tarii prin care travrsam, dar in cateva saptamani mi s-a parut imposibil sa invat mai mult decat lucrurile de baza. Nu stiu cand voi putea sa plec si eu intr-o astfel de calatorie prin tara, dar sunt convins ca mi-ar place foarte mult.

Cele peste 5 luni de calatorie prin Romania s-au incheiat duminica la Fantana Miorita din nordul capitalei (fantana pe langa care am trecut de nenumarate ori dar pe care nu am observat-o niciodata pana acum). 5 luni pe drumurile tarii cu nenumarate nopti in cort, cu nenumarati oameni intalniti si cu nenumarate povesti in spate. Urmeaza acum prioritizarea si centralizarea cazurilor si demararea proiectelor anul urmator. Apropo de chestia asta o mana de ajutor e intotdeauna binevenita.

Intr-un fel mi se pare ca orice calatorie, o facem in primul rand pentru noi, dar iata ca aici in calatorie se combina explorarea propriei tari cu incercarea de a ajuta oameni. Pentru ca oricat de romantic ar parea si oricat de proaspata mai e inca amintirea lampilor de gaz in momentul in care zi de zi inveti sau citesti la lampa, perspectiva se schimba total.

La interviu.

La interviu.

Iulian, omul din spatele proiectului.

Iulian, omul din spatele proiectului.

DSC_7805.jpg

Izopren, tehnologie, cauciuc si tuica de Ursici.

Izopren, tehnologie, cauciuc si tuica de Ursici.

Copilul dragu de el

Copilul dragu de el


Posted

in

Comments

4 responses to “Lumina pentru Romania”

 1. Claudia Avatar

  Ma bucur ca ai fost la primire, ca ai scris despre subiect si ca ai ajuns la anumite concluzii legate de calatorii. Gaseste o cauza si vei avea de umblat cata-i lumea chiar si prin Romania…

 2. Zaraza Catarig Avatar

  Uite ca actiunea lui Iulian Angheluta mi-a scapat. Am auzit undeva de ea, insa am uitat in cele din urma sa o impartasesc si eu altora. 🙂 Dar acum am facut-o! 🙂

 3. Dana Avatar
  Dana

  Oamenii frumosi au idealuri frumoase. Felicitari

 4. Valentina Neacsu Avatar
  Valentina Neacsu

  “Fix in locurile uitate de lume” nu vor ajunge decat oameni ca Iulian. Oameni frumosi la suflet, gata oricand sa dea o mana de ajutor fara a astepta ceva in schimb.

  Bravo pentru initiativa, Iulian si bravo si celor care, intr-un fel sau altul, te-au ajutat sa aduci “Lumina pt Romania”!

  Un articol despre drumurile si realizarile lui Iulian gasiti in revista Reader’s Digest/oct. 2014 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *