Visa

Prima viza – Kyrgystan

Probabil una din principalele probleme care descurajeaza calatoria prin Asia Centrala e problema vizelor. Si trecand peste birocractie si peste costul financiar care nu e deloc mic, problema cea mai mare e ca regulile se schimba destul de des si nu neaparat intr-o directie care ar face lucrurile mai usoare. Uneori in schimb e nevoie sa te lovesti se de probleme de genul asta pentru a realiza ce avantaj au romanii si cat de usor e sa calatoresti fara nici un fel de restrictie printr-un continent atat de bogat in cultura si peisaje cum e Europa.

Poate putin paradoxal prima si singura viza cu care o sa plec pe pasaport din tara e fix viza tarii in care se va termina calatoria si in care e muntele pe care vreau sa urc. Initial planul era sa iau toate vizele de pe drum, dar dupa ce am aflat ca ambasada Kazakhstanului de la noi din tara elibereaza si vize pentru Kyrgystan si ca nu e nevoie de nici o scrisoare de invitatie si ca e mult mai ieftina decat din alte consulate de pe drum am zis ca merita micul efort.

La ambasada lucrurile sunt oranizate mai ca in Romania, astepti afara pana cand te cheama consulul Kazakh intr-o incapere in care completezi fomularele ce din fericire sunt si engleza. Consulul, un tip tanar cu trasaturi destul de asiatice vorbeste din fericire si ceva engleza si poate sa ma lamureasca cu detalii legate de particularitatile vizei de Kyrgystan. In schimb daca e sa scalez putin lucrurile plecand de la modul in care vorbeste engleza un consul dintr-o tara europeana imi dau seama ca ar fi util sa pun mana si sa invat si un minim de rusa sau macar notiuni legate de completarea vizelor.

Trei zile si 35 de euro mai tarziu si iata ca am si prima si singura viza in pasaport, celelalte urmand sa incerc sa le iau de pe drum. Chiar si viza de Kyrgystan va trebui prelungita in Bishkek cu inca 60 de zile probabil pentru ca voi petrece acolo peste doua luni de zile impreuna cu partea de urcat pe munte.

Legat de vize probabil cele mai utile informatii se pot gasi pe Caravanistan si in cazul meu de foarte mare ajutor au fost si informatiile pe care le-am aflat de la alti calatori romani care au fost in ultima perioada prin tarile respective, si cu ocazia asta multumiri pentur informatii lui Ionut si Ana de la Into the World si lui Timotei Rad care in momentul de fata se lupta cu birocratia pe undeva prin Iran.

Planul cu celelalte vize ar fi in cazul meu urmatorul, pentru Bulgaria nu e nevoie, pentru Turcia se acorda la granita. Viza pentru Iran o voi lua din Trabzon sau Erzrum (e mult mai usor si rapid de obtinut in consulatele respective). Vizele pentru Turkmenistan, Uzbekistan si Tadjikistan voi incerca sa le iau din Iran si voi incerca sa depun actele in Teheran si sa ridic viza in Mashad daca e posibil. Cel mai complicat o sa fie cu Turkmenistanul unde o sa pot obtine doar viza de tranzit si va trebui sa specific data la care intru in tara, lucru imposibil pana cand nu ma apropii de granita. Pentru intoarcere ramane de vazut, dar cel mai probabil locurile in care voi lua vizele pentru Kazakhstan / Uzbekistan / Rusia vor fi fie Bishkek fie Almaata. Oricum trebuie sa ma inarmez de pe acum cu destul de multa rabdare in lupta cu birocratia tarilor respective.


Posted

in

, ,

Comments

4 responses to “Prima viza – Kyrgystan”

 1. Iulian Sîrbu Avatar

  Pentru Turcia nu mai este nevoie de viz?

  1. Diaconescu Radu Avatar

   Asa stiam si eu, doar o stampila la vama. Dupa in schimb incepe balul..

 2. Ion Avatar
  Ion

  In poza este o viza pentru Kazahstan nu pentru Kyrgystan….

  1. Diaconescu Radu Avatar

   Are o stampila peste cu kyrgystan daca te uiti cu atentie. In Bucuresti consulatul kazakhstanului da vize si pentru kyrgystan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *