Range ~ David Epstein, sau de ce uneori e bine sa nu te specializezi devreme.

Range , cartea lui David Epstein despre dilema intre specializare si a avea cunostinte largi a curs repede, mai ales daca e sa o compar cu Demonii lui Dostoyevski in care m-am poticnit si pe care am adormit prea mult cu usurinta. Si stilul jurnalism ce exploreaza o tema ajuta, practic e un fel de amestec dintre science communication si explorarea unei teme.

Intreabarea pe care o puna e cat se poate de pertinenta, cat de benefic e sa te specializezi devreme pe o nisa intr-o lume in care profesiile par sa devina ultra-specializate, si printr-o serie lunga de argumente si exemple a ajuns sa ma convinga ca intr-o lume complexa exista poate mai multa valoarea din a incerca lucruri cat mai variate, si din punct de vedere personal cat si din punct de vedere profesional. Suntem intr-o continua schimbare si orice proces de a pasi in lateral poate sa fie extrem de benefic pentru a intelege lucrurile, sau lumea intr-un mod mai larg.

In acelasi cartea te face sa te simti poate mai putin vinovat pentru toate lucruri pe care le faci care nu sunt complet aliniate, sau nu sunt deloc aliniate cu un scop final.

Daca vrei sa mergi la concursuri de MTB, de ce sa te dai cu cursiera, sau de ce sa te dai cu bicla de trail. Daca vrei sa devii un bun programator de ce sa ai hobby-uri atat de diverse ca fotografia, literatura, filosofia si calatoritul. Daca vrei sa citesti, de ce sa nu te axezi pe un domeniu care iti place si sa gusti cate putin din fiecare. La o intrebarea mai pertinenta legat de sistemul de educatie, atat la noi cat si in afara, de sa construiesti o cultura generala cand poti sa te pregatesti sa devii un agent economic mai productiv urmand o profesionala (lucru practicat destul de mult in vest).

Pentru mine a devenit cumva mai clar de ce parte a baricadei stau, si o sa incerc sa nu ma nisez pe ceva prea curand. Decat sa te intrebi ce vrei sa devii peste 10 ani poate e mai constructiv sa iti pui intrebarea ce iti trezeste curiozitatea pe termen scurt, chiar daca nu se aliniaza cu un scop final. Raspunsul in schimb e diferit in functie de contextul cultural si social al fiecaruia, dar un pic diversitate in domeniile de care esti interesat e cat se poate de benefica.


Posted

in

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *