Praga

Praga

Un pic mai multe poze aici.

O vigneta ceha ramasa de weekend-ul trecut si un weekend cu vreme indoielnica si friguroasa in Berlin a fost suficient pentru a ne convinge sa vizitam si Praga. Gandul cu vizitarea orasului il aveam de ceva vreme, la un moment dat chiar ne gandeam sa-l cuplam cu un concurs de alergare, la fel cum am facut la Roma, dar pana la urma vizita a fost sa fie fara concurs.

Impresia cu care am ramas dupa ce am vizitat Praga, si dupa ce am mai stat sa mai buchisesc putin din istoria foarte lunga si relativ zbuciumata a tarii, e ca poporul ceh are extrem de multe in spate. Plecand de la “Epoca de Aur”, pe care oamenii au avut-o a doua jumatate a secolului 14, pana numeroasele razboaie religioase si pana la istoria recenta care e si ea destul de zbuciumata, pana la sentimentul national care incepuse sa se coaguleze acum 700 de ani. Si trebuie spus ca oamenii aveau in trecut un mod destul de interesant de a rezolva disputele, in timpul defenestrarilor de la Praga oamenii care pierdeau argumentull fiind pur si simplu aruncati pe fereastra. Exagerez acum putin, dar trebuie recunoscut ca e un mod interesant de a incepe un razboi, mai ales unul care a tinut 30 de ani.

In schimb limba ceva e cam greu de citit la inceput, pana cand iti dai seama de corespondenta fiecarei litere si pana cand poti sa pronunti macar in minte o balmajeala distorsionata a locului pe care vrei sa-l vizitezi. Pentru ca initial, chiar era o problema sa citesti si sa pronunti un nume care era scris pe harta orasului.

Orasul in sine e interesant, mi-a adus aminte in anumite randuri de Roma, in schimb cred ca noi am fost intr-o perioada extrem de turistica, astfel incat obiectivele si pietele principale erau pline de oameni la mijlocul zilei. Per total mi s-a parut unul din cele mai turistice orase, sau cel putin orasul cu cele mai multe magazine de souvenir-uri si cu cei mai multi turisti pe metru patrat dintre orasele pe care le-am vizitat pana acum. Trebuie spus ca am gasit totusi si stradute pe care sa hoinarim in liniste, dar ca probabil daca ar fi sa revenim la vizita in Cehia am alege alte orasele mai mici de la granita cu Austria. In total Cehia are 12 obiective care sunt in patrimoniul UNESCO, si sunt convins ca oraselele mai mici de acolo sunt mult mai putin vizitate decat Praga.

Dar trebuie spus ca mi se pare fascinanta Europa, cu atat de multe natiuni si regiuni diferite, cu atat de multe limbi diferite, cu o istorie si o cultura atat de diversa. E uneori umitor cu in cateva sute de kilometri poti sa treci prin zone atata de diferite geografic, si prin popoare atat de diferite ca istorie si ca mostenire.

Statuia lui Hus, unul din primii reformatori.

Cu dileme despre cum s-o citi si asta…

O mascare mai mult sau mai putin nefericita, dar amandoua cladirile sunt din aceasi perioada.

O expozitie in manastirea sfanta Agnes (1200 si ceva toamna)

Din aceasi expozitie.

In casa municipala, o cladire Art Nouveau de la inceputul secolului.

In aceasi cladire ce parea rupta dintr-un film din anii 20

Vremuri intunecate.

Privind aglomeratie de pe podul lui Carol.

In fortareata.

Pe ulita de aur.

Strajerul Pragai.

Inceput de toamna.

Deasupra cetatii.

Ultimul mars inainte de ingalbenire.

Si marsul pinguinilor galbeni.

O ultima privire spre vestitul pod, care e inca in picioare dupa 600 si ceva de ani si nenumarate inundatii.

Freud la inaltime.


Posted

in

, ,

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *